ACTUEELPPO budget uitgeput! - 15-05-'23

Het PPO budget voor professionele ontwikkeling en scholing voor Groningse ZZP’ers is uitgeput!

In 2021 heeft de provincie Groningen vanuit een corona steunpakket het PPO budget beschikbaar gesteld. Het doel van het budget was om ZZP’ers voor de culturele sector te behouden én om hen uit te dagen zich blijvend te ontwikkelen. Het budget is een groot succes gebleken: in totaal zijn 216 scholingstrajecten van Groningse ZZP’ers ondersteund.

Het is vanaf vandaag niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen bij de Kunstraad Groningen om tot 90% van de kosten vergoed te krijgen. Wél blijft het nog steeds mogelijk om bij het WerktuigPPO een financiële bijdrage aan te vragen tot maximaal 1/3e deel van de kosten. Kijk hiervoor op https://werktuigppo.nl.


Toekenningen 2e ronde incidentenbudget en Plusregeling amateurkunst- 24-04-'23

Klik hier voor het overzicht van de toekenningen 2e ronde Incidentenbudget 2023 en Plusregeling amateurkunst.


Vervolg Open dialoog vernieuwing cultuurstelsel - 12-04-'23

Op dinsdag 18 april a.s. vindt er van 20:00 tot 22:00 uur een vervolg plaats op de Open dialoog vernieuwing cultuurstelsel van 28 maart jl. Voor nieuw geluid én verdieping. Klik hier voor de volledige uitnodiging.

Klik hier voor de volledige uitnodiging. (pdf)


Irene Louwrier nieuwe voorzitter Kunstraad Groningen - 04-04-'23

Irene Louwrier is door de colleges van de provincie Groningen en gemeente Groningen benoemd tot voorzitter van de Kunstraad Groningen. De nieuwe voorzitter volgt André Arends op, wiens zittingstermijn ten einde liep.

Klik hier voor het persbericht (pdf)


Vacature directeur Kunstraad Groningen - 31-03-'23

De Kunstraad Groningen zoekt een bevlogen directeur met een brede visie op kunst- en cultuurbeleid, die het culturele veld goed hoort en vertegenwoordigt en de Kunstraad als onafhankelijk adviesorgaan robuust neerzet. De functie is voor ca. 24 uur/3 dagen p/w.

Klik hier voor de volledige vacaturetekst (pdf)


kickoff crowdfunding Voordekunst- 22-03-'23

Op vrijdag 14 april a.s. is Voordekunst weer in Groningen voor een kickoff crowdfunding.

Klik hier voor meer informatie en tickets.


Vernieuwing cultuurstelsel vanuit een Gronings perspectief - 08-03-'23

De Kunstraad Groningen nodigt je uit voor een open dialoog: Vernieuwing van het cultuurstelsel vanuit een Gronings perspectief. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 28 maart a.s. van 19:00 tot 21:00 uur.

Klik hier voor de volledige uitnodiging. (pdf)


Vacature voorzitter bestuur - 16-02-'23

Vanwege het verstrijken van de zittingstermijn van de huidige voorzitter, komt de functie van voorzitter vacant. Heeft u belangstelling voor het voorzitterschap, dan roepen wij u van harte op te reageren.

Klik hier voor de volledige vacaturetekst (pdf)


Toekenningen 1e ronde incidentenbudget en Plusregeling amateurkunst- 03-02-'23

Klik hier voor het overzicht van de toekenningen 1e ronde Incidentenbudget 2023 en Plusregeling amateurkunst.


Personele wijzigingen - 10-01-'23

Per 1 januari 2023 hebben zich een aantal personele wijzigingen voorgedaan bij de Kunstraad.

Annette Steenhuisen heeft de overstap gemaakt naar het Scholten Kammingafonds. Annette was vanaf de oprichting bij de Kunstraad betrokken en heeft heel veel voor zowel de Kunstraad als het culturele veld betekend. We zijn haar dankbaar voor haar gepassioneerde inzet en wensen haar heel veel succes met deze nieuwe uitdaging.

Dit vertrek heeft geleid tot interne verschuivingen van werkzaamheden. Antje van der Meulen is vanaf heden als junior secretaris werkzaam bij de Kunstraad en contactpersoon voor alle vragen rondom het aanvragen van subsidie. Antje is telefonisch te bereiken op 0651737003 en per e-mail op antje.van.der.meulen@kunstraadgroningen.nl. Haar werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdagochtend en vrijdag.

Daarnaast hebben we een nieuwe officemanager en zij stelt zich hieronder graag zelf aan je voor.

Froukje Numan

Mijn naam is Froukje Numan en vanaf 1 januari 2023 mag ik de Kunstraad versterken als officemanager of, zoals hier ook wel genoemd: ondersteunende duizendpoot. In het verleden heb ik in verschillende werkvelden en functies gewerkt. Op zoek naar een nieuwe uitdaging sluit de functie bij de Kunstraad hier mooi op aan. Ik heb dan ook veel zin om te starten en er met alle betrokkenen iets moois van te maken. Voor vragen of andere zaken: schroom niet om te bellen of te mailen. Mijn werkdagen zijn: maandagochtend, dinsdag, donderdagochtend en vrijdag. Ik ben telefonisch bereikbaar op 0623083195 en per e-mail op froukje.numan@kunstraadgroningen.nl.
Daarnaast hopen we in de nabije toekomst ook een nieuwe beleidsmedewerker/secretaris aan je te kunnen voorstellen. We zitten in de afrondende fase van de sollicitatieprocedure voor deze functie.PPO regeling verlengd! - 16-11-'22

“Als jij investeert in je eigen professionele toekomst, dan investeren wij met je mee!” En ook in 2023 blijft dat mogelijk want de PPO regeling wordt door de provincie Groningen een jaar verlengd!

Veel Groningse ZZP’ers uit de culturele of creatieve sector gingen je reeds voor. Emily Wortel, kunstenares/fotograaf uit Groningen vertelt graag wat de bijdragen voor haar hebben betekend: “Ik heb er zo ontzettend veel aan gehad. Doordat ik geld kreeg voor coaching en cursussen heb ik mezelf veel meer en beter kunnen ontwikkelen dan dat ik anders had kunnen doen.”

Weten hoe ook jij tot 90% van je opleidingskosten vergoed kan krijgen? Kijk op http://www.kunstraadgroningen.nl/subsidies/PPO-regeling.php.

Foto Emily Wortel, gemaakt door Nienke Maat.

Subsidie Bewezen Talent - 29-09-'22

De gemeente Groningen heeft een verdere uitwerking van de criteria en het wegingskader gepubliceerd. Klik hier.


Nieuw adres Kunstraad - 16-09-'22

De Kunstraad is tot 1 oktober telefonisch niet bereikbaar i.v.m. de verhuizing van ons kantoor naar een nieuw pand.

Per 1 oktober 2022 wordt ons nieuwe adres: Martinikerkhof 13, 9712 JG Groningen.


Kickoff Crowdfunding in Groningen - 12-09-'22

Kickoff crowdfunding Voordekunst

Denk je na over het financieren van een creatief project via crowdfunding? Kom naar de Kickoff Crowdfunding van voordekunst i.s.m. Kunstraad Groningen!

Op 26 oktober a.s. organiseren we i.s.m. de Kunstraad Groningen van 14:00 -16:00 uur een gratis kickoff crowdfunding bij de Kunstraad, Martinikerkhof 13 in Groningen.

Zet samen met voordekunst de eerste stappen in het opzetten van een crowdfundingcampagne en hoor wat onze matchfundingpartners kunnen betekenen voor jouw project.

Voor wie is het bedoeld?
Iedereen uit Groningen en omstreken die nadenkt over het starten van een crowdfunding campagne voor een creatief project.

Wat gaan we doen?
Tijdens de Kickoff Crowdfunding krijg je persoonlijke begeleiding bij het opstarten van jouw project, zodat je jouw campagne met een voorsprong kunt beginnen. Je krijgt tips, we kijken naar best practices en gaan samen aan de slag met de opzet van jouw eigen crowdfunding.

Binnen anderhalf uur weet je precies wat je te doen staat en kun je van start met het voorbereiden van je campagne! Dus: denk je er over om crowdfunding in te zetten voor de financiering van jouw creatieve, culturele of erfgoed-project? Meld je dan nu gratis aan voor de Kickoff Crowdfunding!

TicketsSubsidie Bewezen Talent - 08-09-'22

De gemeente Groningen biedt beginnende instellingen en organisaties van talentvolle jonge kunstenaars de mogelijkheid om een 2-jarige subsidie aan te vragen om te kunnen experimenteren en “vlieguren” te maken om een eigen signatuur te ontwikkelen. Doel is het stimuleren van het oeuvre, cultureel ondernemerschap en zichtbaarheid vergroten.

Aanvragen is mogelijk via de website van de gemeente Groningen van 3 oktober tot en met 14 oktober 2022.

Klik hier voor meer informatie (pdf)

Informatiebijeenkomst
14 september 13.00 – 14.30 Kreupelstraat 1 Walburgzaal (Via de personeelsingang)
Aanmelden: marije.van.der.heide@groningen.nlJaarverslag Kunstraad Groningen 2021 - 04-07-'22

Het jaarverslag over 2021 is gereed. Lees hier meer (pdf) over onze activiteiten en verleende subsidies in 2021.


Derde subsidieronde Snelloket cultuur - 18-05-'22

De provincie Groningen komt met derde subsidieronde Snelloket cultuur
Met het Snelloket cultuur wil de provincie Groningen podiumkunstenaars, makers en zzp’ers uit Groningen na coronatijd financieel ondersteunen bij het maken van kleinschalige liveoptredens of presentaties die dit jaar plaatsvinden. En daarmee ook publiek stimuleren om weer culturele evenementen te bezoeken.

De subsidie kan vanaf 30 mei 2022 om 12:00 uur worden aangevraagd bij de provincie Groningen, niet bij de Kunstraad Groningen.
Klik hier voor het volledige persbericht en de link naar meer informatie over de regeling.Nieuwe subsidie Vernieuwing klassieke muziek - 18-05-'22

Met de nieuwe subsidie Vernieuwing klassieke muziek wil de provincie vernieuwing in de Groningse klassieke muzieksector stimuleren. Tot en met 2024 is er in totaal € 260.000 beschikbaar voor bestaande muziek instellingen, afgestudeerde conservatoriummusici of startende solisten en ensembles. Vanaf 18 mei is subsidie bij de provincie aan te vragen.

Bestaande klassieke muziek instellingen - die geen structurele subsidie van de provincie ontvangen - kunnen de regeling gebruiken als stimulans om creatief en anders te kijken naar de eigen programmering en het publiek dat ze willen bereiken. Voor net afgestudeerde conservatoriummusici of startende solisten en ensembles kan het als opstartsubsidie dienen om hun werk te tonen aan het publiek. Uit gesprekken met het Prins Claus Conservatorium blijkt dat veel jonge musici de wegen naar subsidies nog niet of nauwelijks kennen. En dat is een gemiste kans omdat er bij deze groep musici vaak veel vernieuwende en experimenterende ideeën leven. Door het relatief lage subsidiebedrag en de eenvoudige juridische toetsing proberen we vooral kleinschalige en experimentele projecten met deze nieuwe subsidie te stimuleren.

Klik hier voor het volledige persbericht en de link naar meer informatie over de regeling.Vertrek directeur Kunstraad Groningen - 29-03-'22

Het bestuur van de Kunstraad wenst u langs deze weg graag te informeren over het volgende.

Ebrien den Engelsman heeft in goed overleg met het bestuur van de Kunstraad Groningen besloten te stoppen met haar functie als directeur. Ebrien heeft aangegeven haar horizon te willen verbreden. Het bestuur van de Kunstraad Groningen dankt Ebrien voor haar inzet in de afgelopen tien jaar en wenst haar veel succes in haar verdere carrière.

Lees hier het volledige bericht (pdf) (PDF)


Spreekuur met voordekunst in Groningen - 17-03-'22

Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden? Of wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Schrijf je dan in voor een van de spreekuren op 5 april in Groningen!

Voordekunst organiseert i.s.m. de Kunstraad Groningen spreekuren voor toekomstige projectmakers. In een half uur tijd nemen wij jouw project door, geven we advies en beantwoorden we eventuele vragen. Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met crowdfunding dan kun je tijdens dit spreekuur ook bij ons terecht voor meer informatie.

 Wat? Spreekuur met een voordekunst medewerker.

Wanneer?
Dinsdag 5 april a.s. tussen 13:00 en 16:00 uur.
* Bij het aanschaffen van je ticket kun je aangeven hoe laat je langs komt.
Waar? Op locatie bij Kunstraad Groningen (Sint Jansstraat 2g).

Voor wie?
Toekomstige projectmakers uit Groningen en omgeving die serieus nadenken over crowdfunding als financieringsvorm.

Kosten?
Gratis.

Wat krijg je?
· Persoonlijk advies · Je ontvangt een voordekunst-canvas die je als leidraad kunt gebruiken voor je project.

Tickets en meer informatie.


Extra subsidiemogelijkheden amateurkunst in de gemeente Groningen - 17-03-'22

Door de aanhoudende coronamaatregelen heeft de amateurkunstsector lange tijd stil gelegen. De gemeente Groningen hecht grote waarde aan amateurkunst en wil de sector stimuleren om de activiteiten weer op te pakken. Daarom hebben we de steunmaatregelen vanuit ons vorige Steunpakket verlengd. Het gaat om de volgende steunmaatregelen;

De Plusregeling, http://www.kunstraadgroningen.nl/subsidies/amateurkunst.htm, wordt tot 31 december 2022 uitgebreid. Normaal gesproken wordt maximaal één derde van de noodzakelijke kosten gesubsidieerd, dit wordt gewijzigd naar ‘maximaal tweederde van de noodzakelijke kosten’. Dit betekent dat er meer subsidie kan worden aangevraagd. Daarnaast wordt het totaal beschikbare budget voor dit jaar opgehoogd met €40.000, het totale budget komt daarmee op €120.000. De Plusregeling is bedoeld voor amateurverenigingen die een project willen uitvoeren anders dan de reguliere uitvoeringen.

Daarnaast continueren we de; ‘Eenmalige subsidie in verband met coronamaatregelen (geldend tot 31 december 2022)’. Deze regeling is gericht op amateurverenigingen die als gevolg van de coronamaatregelen extra kosten moeten maken, of hebben gemaakt. Daarbij gaat het om geleden schade in de tweede helft van 2021 en schade of extra te maken kosten in de eerste helft van 2022. Als subsidiabele kosten worden aangemerkt;
 • door de coronamaatregelen veroorzaakte extra kosten voor de uitvoering van activiteiten (bijvoorbeeld hogere zaalhuur, digitaliseringskosten, publiciteit);
 • compensatie van gederfde inkomsten veroorzaakt door de coronamaatregelen (bijvoorbeeld teruglopende publieksinkomsten of contributiegelden).
 • Het maximum bedrag per aanvrager bedraagt €5000.
 • Bij de aanvraag dient een overzicht te worden meegezonden, met daarin opgenomen een berekening van de feitelijke schade/extra kosten en een kwalitatieve omschrijving van de genomen maatregelen/acties die hebben geleid tot extra kosten of minder inkomsten. Ook dient de aanvrager aan te geven of er uit andere bronnen in verband met de coronacrisis financiële tegemoetkomingen zijn ontvangen ter compensatie.

Aanvragen voor de Plusregeling lopen via de Kunstraad http://www.kunstraadgroningen.nl/subsidies/amateurkunst.htm.

Aanvragen voor de ‘Eenmalige subsidie in verband met de coronamaatregelen’ kunnen worden ingediend bij ContracteringMO@groningen.nl.


Steunpakketten voor het culturele veld verlengd - 28-02-'22

Steunpakketten voor het culturele veld als gevolg van de coronamaatregelen door zowel de gemeente Groningen als de provincie Groningen in 2022 verlengd

Zowel de gemeente als de provincie Groningen hebben bekend gemaakt dat ze hun steunpakketten voor het culturele veld in 2022 verlengen vanwege de gevolgen van de coronamaatregelen. Deze maatregelen hebben namelijk nog steeds een grote impact op de creatieve en culturele sector.

Voor het eerste half jaar van 2022 stelt de gemeente Groningen
€ 2.250.000 beschikbaar.

Wethouder cultuur Berndt Benjamins: “Kunst en cultuur is belangrijk en onmisbaar voor onze inwoners en bezoekers. Ik heb grote bewondering voor hoe de culturele sector keer op keer omgaat met tegenslagen. Het is belangrijk onze culturele instellingen opnieuw financieel te ondersteunen. We creëren met deze steun werkgelegenheid en opdrachten voor makers, kunstenaars, culturele ondernemers en creatieve zzp’ers”.

De exacte verdeling van het beschikbaar gestelde bedrag kunt u hier lezen in het nieuwsbericht van de gemeente Groningen.

De provincie Groningen stelt ruim € 1,3 miljoen beschikbaar in 2022 als steun- en stimuleringspakket voor de cultuursector. Culturele en creatieve zelfstandigen kunnen subsidie krijgen voor bijscholing en opdrachten, en bij het opzetten van nieuwe cultuurprojecten. Ook is er een schadepakket voor gesubsidieerde culturele instellingen om tekorten aan te vullen. 

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht van de provincie Groningen.

Een aantal onderdelen van de steunpakketten wordt bij de Kunstraad Groningen belegd. Hiervoor worden op dit moment voorbereidingen getroffen. Houd onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie.De Kunstraad Groningen zoekt een Raadslid - 10-01-'22
Vanwege het vertrek van een raadslid is de Kunstraad op zoek naar versterking. De raad komt gemiddeld zes keer per jaar bijeen. Raadsleden nemen daarnaast deel aan het gesprek en debat met het culturele veld en bezoeken activiteiten.

Heeft u belangstelling voor het raadslidmaatschap dan roepen wij u van harte op te reageren. Reacties in de vorm van een CV met korte motivatie kunt u
vóór 24 januari 2022 mailen naar de Kunstraad Groningen, t.a.v. mevrouw A. van der Meulen, antje.van.der.meulen@kunstraadgroningen.nl.

Gesprekken vinden begin februari plaats, waarna besluitvorming is voorzien in de loop van februari 2022.

Klik hier voor de volledige vacaturetekst (PDF)


Oriëntatiegesprekken Cultuur+Ondernemen - 05-11-'21
Op verzoek van de Kunstraad komt Cultuur+Ondernemen met veel plezier naar Groningen om oriëntatiegesprekken te voeren op dinsdag 16 november 2021. Op deze dag kunt u bespreken waar u als culturele organisatie of zelfstandig werkend kunstenaar staat en waar u naar toe wil. Cultuur+Ondernemen gaat in gesprek met u en geeft advies.

In een kosteloos oriëntatiegesprek bespreken ze uw vraag, uw wens of uw probleem en analyseren jullie samen wat de beste vervolgstap voor u of uw organisatie is.

Mogelijke onderwerpen waarover u met C+O over kunt sparren zijn onder andere:

 • Financiering
 • Marktontwikkeling
 • Bestuur en toezicht / Governance
 • Ontwikkeling van uw loopbaan en ondernemerschapscompetenties

Praktische informatie

Na uw aanmelding neemt Cultuur+Ondernemen contact met u op om het gesprek in te plannen. Probeer bij de aanmelding zo goed mogelijk aan te geven waar u het over wilt hebben. Op basis van uw vraag kijkt C+O namelijk welke adviseur daar het beste bij aansluit. Klik hier om u aan te melden.

Mocht u geïnteresseerd zijn maar geen mogelijkheid hebben om op 16 november in Groningen af te spreken. Geen probleem. Plan dan een afspraak in via het algemene aanvraagformulier voor een oriëntatiegesprek. Dan plant C+O digitaal een afspraak in of bij hun op kantoor in Amsterdam.


Kickoff Crowdfunding - 25-10-'21

Op woensdag 3 november a.s. organiseert voordekunst in samenwerking met de Kunstraad Groningen en KultuurLoket Groningen van 11:00 -13:00 een gratis kickoff crowdfunding.

Voor wie is het bedoeld?
 
Iedereen uit Groningen die nadenkt om een crowdfundingcampagne te starten voor een creatief project.

Wat gaan we doen?
 
Tijdens de Kickoff Crowdfunding krijg je persoonlijke begeleiding bij het opstarten van het project, om jouw campagne met een voorsprong te beginnen.
Verder krijg je alle tips, kijken we naar best practices en gaan we samen werken aan de opzet van jouw eigen crowdfundingproject en gaan we in op wat de Kunstraad en KultuurLoket kan betekenen voor jouw project. Binnen 2 uur weet je precies wat je te doen staat en kun je van start met het voorbereiden van je campagne!

Dus: denk je er over om crowdfunding in te zetten voor de financiering van jouw creatieve, culturele of erfgoed-project? Meld je dan nu gratis aan voor de Kickoff Crowdfunding! Er zijn in totaal 15 plekken beschikbaar!Spreekuur Cultuur+Ondernemen - 25-10-'21
Een keer per jaar komt Cultuur+Ondernemen op verzoek van de Kunstraad naar Groningen om oriëntatiegesprekken te voeren. Deze gesprekken zijn kosteloos en bedoeld voor zowel culturele organisaties als kunstenaars en creatieven.
Het spreekuur vindt plaats op dinsdag 16 november 2021 a.s. op het kantoor van de Kunstraad. Mocht je geïnteresseerd zijn maar geen mogelijkheid hebben om op 16 november in Groningen af te spreken. Geen probleem. Plan dan een afspraak in via het algemene aanvraagformulier voor een oriëntatiegesprek. Dan plant C+O digitaal een afspraak in of bij C+O op kantoor Amsterdam.


NIEUWSBRIEF - 10-'21
Klik hier voor de nieuwsbrief oktober 2021 (opent in nieuwe pagina)


Tweede ronde van het Snelloket cultuur - 23-09-'21
De gemeente Groningen maakt een tweede ronde van het Snelloket cultuur mogelijk. Hiermee wil de gemeente Groningen podiumkunstenaars, makers en ZZP’ers uit Groningen die nu weinig tot geen steun krijgen uit andere regelingen, een financiële mogelijkheid bieden om in coronatijd kleine projecten te realiseren die op korte termijn kunnen plaatsvinden.

Kijk op de pagina Subsidies> Snelloket cultuur voor de voorwaarden en het aanvraagformulier. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld tot het budget van € 150.000 is uitgeput. Het loket opent op 4 oktober a.s. om 12:00 uur.


Vraag vóór 1 oktober een PPO scholingsbijdrage aan! - 15-09-'21

Werk je als professional in de culturele of creatieve sector? En wil je jezelf scholen of verder ontwikkelen? Dan is de regeling PPO misschien iets voor jou! Snel aanvragen loont want de regeling kent tot 1 oktober a.s. een verruimde financiering voor ZZP’ers.

Landelijke regeling
Het Platform ACCT richt zich op het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Voor dit doel is onder andere de scholingsregeling Permanente Professionele Ontwikkeling (PPO) in het leven geroepen. Een belangrijke regeling waarmee je je als professional -juist in deze turbulente tijd- kunt blijven ontwikkelen.
Als ZZP’er heb je geen werkgever die wil meebetalen aan jouw scholing. Via de regeling van Platform ACCT kun je tot 1 oktober dit jaar nog tot maximaal 2/3 deel van de kosten, tot een maximum van € 2.000, van een opleiding of stage vergoed krijgen.


Extra bijdrage van de provincie Groningen
Voor ZZP’ers uit Groningen geldt dat de provincie er ook nog eens een bedrag bovenop legt, tot 90% van je studiekosten met een maximum van
€ 1.800. Hierdoor betaal je als Groninger nog slechts 10% van je ontwikkelplan zelf. Na 1 oktober draagt Platform ACCT nog slechts 1/3 bij, de regeling voor Groningers loopt door tot 31 december 2021.


Aanvragen
De landelijke ondersteuning voor je studie, opleiding of stage vraag je aan via www.werktuigppo.nl. Het aanvraagformulier is overzichtelijk, eventueel helpt een filmpje je door de vragen heen. Zodra je over een goedgekeurde aanvraag van Werktuig PPO beschikt kun je de extra provinciale bijdrage voor ZZP’ers uit Groningen aanvragen via www.kunstraadgroningen.nl. Onder het kopje subsidies vind je de Coronasteunregeling en het inschrijfformulier.

Vragen
Voor vragen over de extra bijdrage van de provincie Groningen kan je mailen naar info@kunstraadgroningen.nl onder vermelding van PPO.Toekenningen 3e ronde incidentenbudget - 13-07-'21
Klik hier voor het overzicht van de toekenningen 3e ronde Incidentenbudget 2021.


Rectificatie MuzeeAquarium - 29-04-'21
In de eerste zin van het subsidieadvies 2021-2024 inzake het MuzeeAquarium Delfzijl wijzigt het woord ‘bezoekerscentrum’ in ‘museum’. De zin luidt nu als volgt: ‘Het MuzeeAquarium Delfzijl is een leuk, lokaal museum gecombineerd met een VVV met enige regionale uitstraling.’


Toekenningen 2e ronde incidentenbudget - 28-04-'21
Klik hier voor het overzicht van de toekenningen 2e ronde Incidentenbudget 2021.


Plusregeling Amateurkunst tijdelijk verruimd - 22-04-'21
De gemeente Groningen heeft in het kader van het coronasteunpakket extra middelen beschikbaar gesteld voor de Plusregeling Amateurkunst. Het budget voor dit jaar wordt eenmalig verhoogd met € 40.000; hiermee bedraagt het totale budget in 2021 € 120.000. Voor de derde en vierde ronde van dit jaar (sluitingsdata 1 mei en 15 augustus a.s.) kan maximaal 2/3 deel van de noodzakelijke kosten van een activiteit als subsidie worden aangevraagd (normaal is dit 1/3 deel).

Klik hier voor de Plusregeling Amateurkunst.


Toekenningen snelloket cultuur - 19-04-'21
Klik hier voor het overzicht van de toekenningen snelloket cultuur


Jaarverslag Kunstraad Groningen 2020 - 01-04-'21
Het jaarverslag over 2020 is gereed. Lees hier meer (pdf) over onze activiteiten en verleende subsidies in een bijzonder jaar.


Snelloket cultuur op 1 april van start - 25-03-'21

Op 1 april start een nieuwe, snelle subsidieregeling voor (podium)kunstenaars en zzp’ers in de culturele sector in de provincie Groningen. Het initiatief komt vanuit een aantal Groningse culturele instellingen en is een variant op de succesvolle Balkonscèneregeling van het Fonds Podiumkunsten.

Klik hier voor meer informatie.NIEUWSBRIEF - 03-'21
Klik hier voor de nieuwsbrief maart 2021 (opent in nieuwe pagina)


Jeffrey Meulman interviewt de voorzitter van de Kunstraad Groningen - 19-02-'21

Interview van Jeffrey Meulman met de nieuwe voorzitter André Arends.

Interview van Jeffrey Meulman met vertrekkend voorzitter Erik Akkermans.


PERSBERICHT - André Arends nieuwe voorzitter Kunstraad Groningen - 02-02-'21

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen en Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen hebben vandaag besloten de heer A.L.A. Arends (MA) te benoemen tot voorzitter van de Kunstraad Groningen.

Gemeente, provincie en Kunstraad menen in André Arends een prima nieuwe voorzitter te hebben gevonden gelet op zijn management- en advieservaring in de culturele sector op zowel lokaal, provinciaal niveau als landelijk niveau en zijn ervaringen als uitvoerend musicus.

Klik hier voor het volledige persbericht (PDF).Wijziging regelingen incidentele subsidies cultuur - 05-01-'21

De gemeente en de provincie Groningen hebben de cultuurnota´s 2021-2024 vastgesteld. Deze hebben gevolgen voor de incidentele subsidieregelingen op het gebied van cultuur. Zo leggen beide overheden meer nadruk op het incidentele karakter van een activiteit en maken zij een duidelijker onderscheid tussen meerjarige subsidies, tweejarige subsidies en projectsubsidies. Tegelijkertijd hebben de gemeente en de provincie oog voor de moeilijke omstandigheden waarin de culturele sector zich op dit moment bevindt.

Budget incidentele activiteiten cultuur
Het bij de Kunstraad Groningen ondergebrachte budget voor de professionele kunsten wijzigt met ingang van 2021 als volgt:
 • een aanvrager kan op grond van deze regeling per kalenderjaar voor maximaal € 20.000 aan subsidie in aanmerking komen;
 • de subsidie bedraagt maximaal 60% van de noodzakelijke kosten (dit is een tijdelijke verhoging in 2021);
 • een aanvrager kan in de cultuurnotaperiode 2021-2024 maximaal twee maal in aanmerking komen voor een bijdrage op grond van deze regeling;
 • een subsidie wordt geweigerd indien de subsidieaanvrager een volgens de gemeentelijke en/of provinciale cultuurnota meerjarig gesubsidieerde instelling is.
Klik hier voor het complete overzicht van de aangepaste nadere regels cultuur zoals vastgesteld door de gemeente Groningen.

Overige regelingen
In het voorjaar van 2021 presenteert de provincie Groningen de wijzigingen voor de Subsidieregeling Incidenteel Cultuurbudget (ICB) en de nieuwe Subsidieregeling impuls vernieuwing klassieke muziek.

Coronasteun
Om de sector bij te staan nemen gemeente en provincie in aansluiting op de landelijke steunregelingen gerichte maatregelen. Begin 2021 verschijnt hierover nieuwe informatie specifiek voor uitvoerenden en ZZP´ers.Stimulans ZZP´ers voor toegang tot het professionele ontwikkelingsprogramma (werktuig PPO) - 04-01-'21

Platform ACCT, Provincie Groningen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekken samen op om ZZP´ers financieel eenvoudiger toegang te geven tot het ontwikkelingsprogramma Permanente Professionele Ontwikkeling (werktuig PPO). Met tijdelijk extra financiële steun willen beide overheden de ZZP´ers voor de culturele sector behouden én hen uitdagen zich blijvend te ontwikkelen.

Op 18 september 2020 is het ´reguliere´ programma Permanente Professionele Ontwikkeling (werktuig PPO) voor de culturele sector van start gegaan. Via dit programma kunnen culturele en creatieve professionals, zowel werknemers als ZZP´ers, een bijdrage vragen voor de kosten van activiteiten die gericht zijn op professionele ontwikkeling. Naast formele scholing gaat het hierbij ook om andersoortige activiteiten, zoals coaching, meester-gezel trajecten, leernetwerken en zelf geïnitieerde stageplekken. Het programma is opgezet door het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Sector. Het Platform ACCT beoordeelt de aanvragen en de behandeltijd is kort.

Culturele ZZP´ers wonend in de provincie Groningen kunnen dus binnenkort een aanvraag indienen bij de Kunstraad Groningen voor cofinanciering van een gehonoreerde PPO-aanvraag. De regeling van de Kunstraad Groningen kent een maximum van € 1800 bovenop een goedgekeurde aanvraag van het Platform ACCT. Hierdoor hoeft de ZZP´er nog maar een klein deel, minimaal 10%, van de kosten van het persoonlijke ontwikkelplan zelf te financieren.

Op de website van de Kunstraad Groningen verschijnt al snel uitgebreide informatie over de provinciale PPO-steun en een formulier voor het aanvragen van de cofinancieringsbijdrage.

Informatie over het programma PPO en het doen van een aanvraag voor een ontwikkelplan is te vinden op www.werktuigPPO.nl. Lees voor het opstellen van een aanvraag de spelregels op de website even goed door.

Zijn er vragen over de provinciale bijdrage stuur dan een mail naar
ype.van.gorkum@kunstraadgroningen.nl