NIEUWSBRIEF
11-07-2012
Groningen gaat ‘voordekunst‘
De Kunstraad Groningen wordt partner van voordekunst, de landelijke crowdfunding website voor kunstprojecten. Vanaf september 2012 worden projecten in de gemeente en de provincie Groningen zichtbaar op een aparte Groningse pagina. Crowdfunding is een manier om aanvullende financiering voor cultuuractiviteiten te realiseren met hulp van het publiek, de ‘crowd‘. Het publiek kan bijdragen om er voor te zorgen dat een project van de grond komt en krijgt daarvoor eventueel een tegenprestatie. Het partnership met voordekunst staat los van de adviestaak voor subsidies van de Kunstraad.

De stichting voordekunst is anderhalf jaar geleden opgericht vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het is nu een zelfstandige organisatie die aan kunstenaars en kunstinstellingen de mogelijkheid biedt om de ‘crowd‘ (publiek) te betrekken bij de ‘funding‘ (financiering) van projecten, aankopen of andere initiatieven. Via de website worden kunstprojecten onder de aandacht gebracht. Bezoekers kunnen bijdragen aan de realisering ervan. Dat kan zowel met kleine als met grote bedragen, door zowel particulieren als bedrijven. De initiatiefnemer stelt daar wat tegenover: van vrijkaarten tot speciale ontmoetingen. Projecten worden geselecteerd op haalbaarheid. Er moet minimaal 80% van een streefbedrag worden gehaald om het project doorgang te laten vinden. Indien de financiering op voordekunst niet slaagt, hebben alle donateurs de mogelijkheid hun bijdrage terug te krijgen. Voordekunst heeft inmiddels ruim één miljoen euro opgehaald waarmee 121 projecten succesvol zijn gefinancierd.

De Kunstraad Groningen wordt ‘partner‘. Dat wil zeggen dat er een aparte Groningse pagina komt. Plaatsing gebeurt via voordekunst met een marginale toets door de Kunstraad. Deze staat geheel los van de beoordeling van subsidieaanvragen. Het portal moet gezien worden als een service van de Kunstraad.

Crowdfunding is een aanvullende vorm van financiering, geen vervanging van andere manieren. Crowdfunding staat of valt met de actieve inzet van de initiatiefnemers van het kunstproject. Doelstellingen van voordekunst zijn het ondernemerschap in de kunstsector te stimuleren en het maatschappelijk draagvlak voor kunst te vergroten. Eind september gaat de Groningse pagina van voordekunst online.

Workshop crowdfunding op 4 september 2012
Op dinsdag 4 september a.s. organiseren de Kunstraad Groningen en voordekunst.nl een workshop crowdfunding in het kader van de te lanceren speciale Groningse pagina op de website van voordekunst.nl. De workshop is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het middel crowdfunding en bezig is met het bedenken of opstarten van een interessant project. Roy Cremers, oprichter en directeur van voordekunst zal de workshop geven. Tijdens de workshop krijg je praktische tips over het opzetten van een eigen crowdfunding campagne en je wordt op de hoogte gebracht van de mogelijkheden én de onmogelijkheden van crowdfunding. De workshop is gratis en duurt van 10:00 tot 13:00 uur (de locatie wordt nader bekend gemaakt). In verband met de beperkte capaciteit is aanmelden vooraf nodig. Aanmelden is mogelijk tot 28 augustus 2012 (het liefst zoveel eerder als mogelijk) bij Antje van der Meulen, antje.van.der.meulen@kunstraadgroningen.nl.

footer
Wanneer deze nieuwsbrief niet goed overkomt, kunt u de nieuwsbrief hier bekijken
Klik hier om u af te melden